Terug naar overzicht

Hout stoken volgens de Zwitserse Methode

Stook uw houtkachel volgens de Zwitserse Methode

Eerder schreven we al dat uw stooktechniek invloed heeft op de mate van overlast die uw houtkachel kan veroorzaken. Eén van de technieken die iedere ervaren houtstoker dient te beheersen is de zogenaamde Zwitserse Methode – ook wel top-downmethode genoemd. Als u een houtkachel heeft of overweegt er één aan te schaffen, heeft u ongetwijfeld gehoord van deze stooktechniek aangezien de term regelmatig in het nieuws is opgedoken. Maar wat houdt deze stooktechniek nou precies in en hoe kunt u deze techniek zelf hanteren? U leest het in deze blog!

Wat houdt de Zwitserse Methode in?

Zoals de naam al verklapt, vindt deze methode zijn oorsprong in Zwitserland. Een groep studenten voerde in opdracht van de stad Luzern een onderzoek uit om het verbrandingsproces van houtkachels te optimaliseren en zo de rookontwikkeling te minimaliseren. Zij zijn hierin geslaagd en het resultaat leest u hier! De Zwitserse Methode is dus een methode van hout stoken waarbij een schonere verbranding plaatsvindt en minder rookgassen produceert. Stoken via de Zwitserse Methode is eigenlijk precies andersom dan de traditionele methode – waarbij men aanmaakhoutjes opstapelt bovenop een aanmaakblokje. Hierdoor wordt de Zwitserse Methode ook wel de top-downmethode genoemd. Van boven naar beneden dus.

 

De Zwitserse Methode – Stappenplan

Het stoken volgens de Zwitserse Methode is niet moeilijk als u eenmaal weet hoe het werkt, hieronder leest u stap voor stap wat u moet doen met een eventuele toelichting.

Stap 1: Meet de vochtigheid van uw stookhout.

Om de Zwitserse Methode efficiënt toe te passen, is het belangrijk dat u droog stookhout gebruikt. Hout met een vochtigheidspercentage van maximaal 15 á 20 procent is ideaal. Het vochtigheidspercentage van hout kunt u meten met een vochtigheidsmeter, deze zijn bij de meeste bouwmarkten vanaf een paar tientjes verkrijgbaar.

Stap 2: Open de luchttoevoer van uw houtkachel maximaal.

Doordat het rookkanaal van uw houtkachel nog niet goed opgewarmd is, is de trek nog niet optimaal. Door de luchttoevoer te openen, krijgt het beginnende vuurtje voldoende zuurstof.

Stap 3: Plaatst het hout kruislings op elkaar, begin met grotere blokken en eindig met kleinere.

Om rookvorming nog meer te beperken, kunt u blokken met schors het beste met de schorskant naar beneden leggen.

Stap 4: Plaats bovenop deze stapel kruislings wat dunne aanmaakhoutjes.

Stap 5: Plaats bovenop de aanmaakhoutjes één of twee aanmaakblokjes.

Stap 6: Steek de aanmaakblokjes aan.

Stap 7: Zet de deur van de kachel voor een minuut of 5 op een kiertje.

Doordat het rookkanaal nog niet opgewarmd is, is de trek minder. Het deurtje op een kier zetten zorgt voor een goede zuurstoftoevoer.

Stap 8. Als het aanmaakhout eenmaal vlam heeft gevat, kunt u de deur sluiten.  

Meer weten over de Zwitserse Methode?

Zoals u ziet stelt de Zwitserse Methode eigenlijk niet zoveel voor als u eenmaal weet hoe het werkt. Het kost u vrijwel geen moeite en zorgt ervoor dat uw kachel efficiënter brandt, klinkt goed toch? Zit u na het lezen van deze blog nog met vragen omtrent de Zwitserse Methode of milieuvriendelijk stoken in het algemeen? Neem dan gerust even contact op, onze experts beantwoorden graag al uw vragen rondom het veilig stoken van hout!

Heeft u nog vragen?

Elburgerweg 37 (knulst vloeren)
8071 TA Nunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Wij zijn maandag t/m. zaterdag op afspraak geopend.Bel 0341-700288 of mail naar info@lekkerstoken.nl om een afspraak te maken.
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
362