Terug naar overzicht

Is een houtkachel milieuvriendelijk?

Is een houtkachel milieuvriendelijk?

Een veel gestelde vraag is of een houtkachel belastend voor het milieu is. Het korte antwoord is: Nee, een houtkachel is niet per definitie milieuonvriendelijk. Het uitgebreidere antwoord vindt u in dit artikel, want of een houtkachel belastend voor het milieu is, hangt af van een aantal verschillende factoren. Het soort houtkachel, de kwaliteit van het brandhout, uw stooktechniek en het onderhoud van uw houtkachel zijn allemaal factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke uitstoot van uw kachel. Wilt u meer weten? Lees dan vooral verder!

 

Het soort houtkachel

Om te beginnen speelt de soort kachel een belangrijke rol in de vraag of u milieuvriendelijk stookt. Oude kachels en openhaarden hebben bijvoorbeeld een veel lager rendement (10 á 15 procent) dan moderne houtkachels (zo’n 70-80 procent). Moderne, gesloten kachels bereiken een veel hogere temperatuur en hebben daardoor een efficiëntere en completere  verbranding . U hoeft hierdoor niet alleen minder hout te stoken, ook roetdeeltjes worden in dit proces verbrand en worden dus niet uitgestoten! U ziet dat hout stoken met een moderne houtkachel een win-winsituatie is: Goed voor uw portemonnee en beter voor het milieu dan een oude houtkachel of openhaard. In het verlengde hiervan raden wij u ook aan om goed te kijken naar het vermogen van een houtkachel en na te gaan wat uw behoefte is. Veel mensen hebben namelijk een houtkachel in huis staan met een te grote capaciteit, hierdoor wordt het potentieel van de houtkachel niet optimaal benut en kan onvolledige verbranding als resultaat hebben.

 

 

Gietijzeren houtkachel veranda 6,5kw

De kwaliteit van uw brandhout

Maar met een moderne houtkachel met het juiste vermogen alleen bent u er nog niet. Het hout dat u stookt in uw houtkachel speelt tevens een grote rol. Dit dient onbehandeld en droog te zijn. Onbehandeld houdt in dat het hout geen lijm, verf of andere chemicaliën bevat. Wanneer u behandeld hout verbrand, zullen de chemicaliën in het hout vrijkomen en in de lucht terechtkomen wat vanzelfsprekend een negatief effect op het milieu heeft. Hout met een te hoge vochtigheidsgraad kan leiden tot onvolledige verbranding, brandhout met een vochtpercentage van maximaal 20 procent is ideaal. Om onvolledige verbranding te voorkomen, is de toevoer van voldoende verse lucht in het vertrek waar u stookt ook zeer aan te raden.

 

Hanteer een goede stooktechniek

Heeft u een moderne, efficiënte houtkachel en goed stookhout? Dan is het tijd om naar uw stooktechniek te kijken, want ook hier valt veel te winnen op het gebied van milieuvriendelijkheid.  Hieronder vindt u een lijstje met tien stooktips waarmee u de kans op overlast van uw houtkachel en impact op het milieu minimaliseert. Een handig lijstje om eens in de zoveel tijd terug te lezen om te kijken of u alles nog goed doet.  

 

  1. Kies voor een houtkachel met een vermogen (KW) dat in verhouding staat tot de ruimte die verwarmd moet worden.
  2. Laat uw schoorsteen minimaal eens per jaar vegen door een schoorsteenveger.
  3. Start uw vuur met kleine houtjes en aanmaakblokjes (geen kranten of vloeibare middelen).
  4. Stook enkel onbehandeld en droog hout.
  5. Stook niet wanneer het mistig of windstil is.
  6. Zorg voor voldoende frisse lucht in het vertrek waar gestookt wordt.
  7. Check eens in de zoveel tijd (aan de hand van dit lijstje, bijvoorbeeld) of uw stooktechniek nog juist is.
  8. Doof een houtvuur niet door de luchttoevoer af te sluiten, maar laat deze vanzelf uitbranden.
  9. Zorg voor een volledige luchttoevoer.

Gietijzeren houtkachel 6,5 kw

Meer weten over milieuvriendelijk stoken?

Zoals u ziet is het wel degelijk mogelijk om milieuvriendelijk te stoken, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet. Maar als u eenmaal een goede installatie heeft en de juiste stooktechniek beheerst kunt u genieten van heerlijke warmte, zonder uw omgeving tot last te zijn. Zit u na het lezen van dit artikel alsnog met vragen rondom het veilig stoken van hout? Neem dan gerust even contact met ons op, onze experts beantwoorden graag al uw vragen omtrent het stoken!

Heeft u nog vragen?

Elburgerweg 37
8071 TA Nunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Wij zijn maandag t/m. zaterdag op afspraak geopend.Bel 0341-700288 of mail naar info@lekkerstoken.nl om een afspraak te maken.
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
362