Hoeveel KW houtkachel heb ik nodig voor mijn kamer?
Met uw nieuwe gietijzeren houtkachel wilt u het natuurlijk niet koud krijgen, maar u wilt het ook niet te warm krijgen. Daarom hebben wij van Lekkerstoken.nl een aantal vuistregels:
Per 1 KW kunt u ongeveer opwarmen:
25 m3 - goed geïsoleerde ruimte.
15 m3 - redelijk geïsoleerde ruimte.
10 m3 - slecht geïsoleerde ruimte.
Kan ik ook een kachel met meer KW's dan dat ik nodig heb in mijn kamer neerzetten?
Ja, uiteraard is dit mogelijk, onze gietijzeren houtkachels zijn uitstekend te regelen. Door de luchttoevoer op de juiste manier te regelen kunt u uw kachel rustig laten branden en zal deze minder warmte geven (dus minder KW's).
Waarom zou ik voor een gietijzeren houtkachel gaan in plaats van een plaatstaal kachel?
Doordat onze gietijzeren houtkachels grotendeels uit één stuk gemaakt zijn, is de massa van de kachel heel groot dit geeft een maximaal warmte rendement.. Daarentegen bestaat een plaatstaal kachel uit meerdere onderdelen. Doordat deze onderdelen niet uit één stuk bestaan raakt het zijn warmte sneller kwijt en geeft dit type kachel dus minder rendement.
Waarom een boven aansluiting of een achter aansluiting?
Voor het rendement van uw houtkachel maakt het niet uit van welke aansluiting u gebruikt maakt. Wanneer u regelmatig wilt koken op uw kachel is het praktischer om gebruik te maken van de achter aansluiting. Wanneer u niet zoveel ruimte heeft in uw kamer voor de kachel is het efficiënter om gebruik te maken van de boven aansluitin.
Wat is een airwash-systeem (of schoonglassysteem)?
Een airwash-systeem (of schoonglassysteem) in een houtkachel zorgt ervoor dat voorverwarmde lucht langs de kachelruit wordt geleid. Afzetting van roet (roetaanslag) aan de binnenzijde van de kachelruit wordt daarmee tot een minimum beperkt. Zo blijft het vuur mooi zichtbaar. Dit betekent niet dat de ruit van de houtkachel helemaal niet vies wordt (hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn) Lees daarover meer bij Stook Tips.
Wat is een clean burnsysteem?
Een cleanburn-systeem zorgt ervoor dat de aangetrokken luchtstroom van buiten de kachel wordt voorverwarmt in een warmtewisselbare kamer welke de vuurkamer passeert. Vervolgens wordt deze lucht in de verbrandingskamer vermengt met de rookgassen. Omdat deze lucht nog onverbrande koolwaterstoffen bevat ontstaat er een schonere verbranding. Dit leidt tot behoud van de kachel en van het rookgaskanaal en zorgt tevens voor een grotere thermische efficiëntie. Daarbij geldt: hoe schoner de verbranding hoe schoner het milieu.