Milieuvriendelijk hout stoken met een gietijzeren houtkachel

CO2 uitstoot, Broeikas gassen, Opwarming van de aarde, Fossiele brandstoffen, Fijnstof, Duurzaam, het zijn termen die de maatschappij al jaar en dag bezighouden.

Een duurzame manier van verwarmen is nog steeds een goed gestookte houtkachel.

Er is elk jaar ook veel te doen over de stankoverlast van houtkachels. Terwijl dit juist helemaal niet nodig zal zijn als er door iedereen wordt gestookt met de juiste ingrediënten en dit kan ook zeker in een goedekope of voordelige houtkachel. Hout stoken in een gietijzeren houtkachel is namelijk een duurzame manier van verwarmen omdat de bossen verantwoordelijk worden beheerd hiervoor is het FSC keurmerk wel van belang.

Dit keurmerk houd in dat de bossen waaruit het hout wordt gekapt beheerde bossen zijn waar de natuur in stand wordt gehouden.

 

Wat maakt het nou dat je met een houtkachel goed en rookvrij kan stoken. Daarvoor heb je in het volgende nodig:

  • Droog hout, (droger dan 30% vocht)
  • Schoon hout, bij voorkeur loofbomen zoals Eik, Beuk, Es, Acacia
  • Een goede houtkachel met Clean-Burn systeem
  • En een goed aangesloten kachelpijp met een zo min mogelijk aantal bochten.

Hoe meet je nu het vocht gehalte van een stuk hout? dit doe je door een stuk hout van de stapel te pakken. Deze sla je met een kloofbijl in 2 stukken. Nu kun je met een vochtmeter het binnenste deel van het stuk hout meten.

Om een vuur in een houtkachel zo schoonmogelijk te laten branden is het van belang dat de start van een vuur wordt gedaan volgens het deze instructies. Waar bij voorkeur al iets as in de houtkachel ligt en de asla leeg is.

  • Leg onderop op het rooster van de houtkachel kruislings de grootste blokken.
  • Leg daar vervolgens kruislings op, kleine schone aanmaakhoutjes.
  • Leg daar weer op een aanmaakblokje.

Hierna is het hout in de houtkachel gereed om aangestoken te worden.

Het aanmaak blokje wordt aangestoken en zorgt ervoor dat de vlammen direct vrij naar boven kunnen. Hierdoor ontstaat de minste rookontwikkeling in de houtkachel en in de kachelpijp, omdat hierdoor de kachelpijp snel verwarmd zal worden. Een warme kachelpijp zorgt voor een betere trek. Dit is overigens ook de reden waarom een kachelpijp die buiten de woning omhoog gaat dubbel wandig is. Een dubbelwandige kachelpijp houd namelijk de warmte veel beter vast.

De bovenste kleine aanmaakhoutjes zullen gaan branden waardoor het vuur langzaam naar beneden zal trekken en de grote blokken zal aansteken zonder dat daar extra rook bij vrij komt.
 
Zet bij het aanmaken van de houtkachel alle luchttoevoeren die er beschikbaar zijn open. Deze kunnen later weer dicht gezet worden om de houtkachel op gewenste stand te laten branden.
De gietijzeren houtkachels van lekkerstoken.nl beschikken allemaal over een Clean-Burn systeem en zijn met meerdere regelaars te regelen.
 
Vooral bij het opstarten en bijvullen van blokken ontstaat er rookontwikkeling.
Door het tijdig bijvullen van de houtkachel zullen de nieuwe blokken sneller branden en komt er weinig extra rook vrij. Een blok dat op goed gloeiend houtskool wordt gelegd zal snel branden, dit beperkt de rookontwikkeling.

een leuk weetje hierbij is dat niet het houtblok brand maar juist de gassen die door de warmte vrijkomen uit het houtblok. als het houtblok in de houtkachel voldoende warm is zal deze gassen producerendeze gassen worden door het vuur verteerd en zo brand het hout langzaam op.
Zolang de houtkachel goed warm is zal de gloed ook blijven tot al de brandstoffen volledig zijn opgebrand.
Om een goede gloed in de houtkachel te houden kunnen ook bruinkool briketten worden toegevoegd.
Briketten gaan in plaats van branden, gloeien en houden een lange tijd de warmte vast. Dit zorgt er weer voor dat er minder hout gebruikt hoeft te worden om dezelfde rendement met de houtkachel te behalen.
 
Het stoken van behandeld hout en nat hout wordt afgeraden. Naast dat dit niet is toegestaan kan dit ook schade aan de houtkachel en aan het rookkanaal veroorzaken. Daarnaast zullen de buren dit niet in dank afnemen. Nat hout geeft ook veel minder rendement dan goed droog hout. Dit kan wel tot 50% schelen.
 
Stook milieu vriendelijk, stook schoon en droog hout!

Elburgerweg 37 (knulst vloeren)
8071 TA Nunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Wij zijn maandag t/m. zaterdag op afspraak geopend.Bel 0341-700288 of mail naar info@lekkerstoken.nl om een afspraak te maken.
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
334