Milieuvriendelijk hout stoken met een gietijzeren houtkachel

CO2 uitstoot, broeikas gassen, Opwarming van de aarde, Fossiele brandstoffen, Fijnstof, Duurzaam, het zijn termen die de maatschappij al jaar en dag bezighouden.

Een duurzame manier van verwarmen is nog steeds een goed gestookte houtkachel.

Er is elk jaar ook veel te doen over de stankoverlast van houtkachels. Terwijl dit juist helemaal niet nodig zal zijn als er door iedereen wordt gestookt met de juiste ingrediënten. Hout stoken is namelijk een duurzame manier van verwarmen omdat de bossen verantwoordelijk worden beheerd hiervoor is het FSC keurmerk wel van belang.

Dit keurmerk houd in dat de bossen waaruit het hout wordt gekapt beheerde bossen zijn waar de natuur in stand wordt gehouden.

 

Wat maakt het nou dat je met een houtkachel goed en rookvrij kan stoken. Daarvoor heb je in het volgende nodig:

  • Droog hout, (droger dan 30% vocht)
  • Schoon hout, bij voorkeur loofbomen zoals Eik, Beuk, Es, Acacia
  • Een goede houtkachel met Clean-Burn systeem
  • En een goed aangesloten kachelpijp met een zo min mogelijk aantal bochten.

Om een vuur zo schoonmogelijk te laten branden is het van belang dat de start van een vuur wordt gedaan volgens het deze instructies. Waar bij voorkeur al iets as in de houtkachel ligt en de asla leeg is.

  • Leg onderop kruislings de grootste blokken.
  • Leg daar vervolgens kruislings op kleine schone aanmaakhoutjes.
  • Leg daar weer op een aanmaakblokje.

 

Het aanmaak blokje wordt aangestoken en zorgt ervoor dat de vlammen direct vrij naar boven kunnen. Hierdoor ontstaat de minste rookontwikkeling en zal de kachelpijp ook snel verwarmd worden. Een warme kachelpijp zorgt voor een betere trek.

De bovenste kleine aanmaakhoutjes zullen gaan branden waardoor het vuur langzaam naar beneden zal trekken en de grote blokken zal aansteken zonder dat daar extra rook bij vrij komt.
 
Zet bij het aanmaken van de houtkachel alle luchttoevoeren die er beschikbaar zijn open. Deze kunnen later weer dicht gezet worden om de houtkachel op gewenste stand te laten branden.
De gietijzeren houtkachels van lekkerstoken.nl beschikken allemaal over een Clean-Burn systeem en zijn met meerdere regelaars te regelen.
 
Vooral bij het opstarten en bijvullen van blokken ontstaat er rookontwikkeling.
Door het tijdig bijvullen van de houtkachel zullen de nieuwe blokken snel branden en komt er weinig extra rook vrij. Een blok dat op goed gloeiend houtskool wordt gelegd zal snel branden, dit beperkt de rookontwikkeling.
Zolang de houtkachel goed warm is zal de gloed ook blijven tot al de brandstoffen volledig zijn opgebrand.
Om een goede gloed in de houtkachel te houden kunnen ook bruinkool briketten worden toegevoegd.
Briketten gaan in plaats van branden, gloeien en houden een lange tijd de warmte vast. Dit zorgt er weer voor dat er minder hout gebruikt hoeft te worden om dezelfde rendement met de houtkachel te behalen.
 
Het stoken van behandeld hout en nat hout wordt afgeraden. Naast dat dit niet is toegestaan kan dit ook schade aan de houtkachel en aan het rookkanaal veroorzaken. Daarnaast zullen de buren dit niet in dank afnemen. Nat hout geeft ook veel minder rendement dan goed droog hout. Dit kan wel tot 50% schelen.
 
Stook milieu vriendelijk, stook schoon en droog hout!

Elburgerweg 37
8071 TANunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Maandag13:30 - 17:30Dinsdag09:00 - 17:30Woensdag09:00 - 17:30Donderdag09:00 - 17:30Vrijdag09:00 - 17:30Zaterdag10:00 - 12:30
Wij adviseren om een afspraak te maken
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
334