Terug naar overzicht

Stoken met hout is een goed alternatief voor gas

Houtkachel? Een goed alternatief!

Er zijn verschillende manieren om een huis warm te houden, de meest voorkomende manier is door middel van gas. Maar zoals de afgelopen periode heeft aangetoond, zijn de prijzen van gas alles behalve zeker. Daarnaast is het in de toekomst nog maar de vraag of verwarmen met gas tot de mogelijkheden behoort, omdat steeds meer huizen ‘van gas af’ gaan. Het mag dan ook geen wonder heten dat veel mensen zich juist in deze tijd verdiepen in alternatieven voor gas. Eén van deze alternatieven is stoken met hout door middel van een houtkachel. Maar hoe verhoudt een houtkachel zich ten opzichte van verwarmen met gas? En hoe zit het met het milieu? U leest het in deze blog. 

Is verwarmen met hout goed voor de portemonnee?

Een houtkachel is sfeervol en geeft een prettige warmte. Maar is een verwarmen met hout ook voordeliger dan gas? Het antwoord hierop geven we onder voorbehoud, want de prijzen van zowel brandhout als gas zijn aan flinke schommelingen onderhevig. Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo’n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.

Stalen Houtkachel Z05 5kw.

Hoe zit het met het milieu?

De olifant in de kamer is uiteraard de uitstoot en impact van een houtkachel op het milieu. Veel mensen denken dat een houtkachel veel slechter voor het milieu is dan verwarmen met gas, maar dit is niet perse zo. Stoken met hout is qua CO2-productie duurzamer dan verwarmen met fossiele brandstoffen zoals aardgas. Echter, een verkeerde stooktechniek of installatie kan leiden tot andere vormen van milieuvervuiling zoals fijnstof – dat bij de verbranding van hout vrijkomt. Maar de uitstoot hiervan kan beperkt worden door:

  • Het hanteren van een goede stooktechniek;
  • Het kiezen voor een juiste houtkachel (niet te groot of te klein);
  • Uw houtkachel goed te onderhouden;
  • Niet te stoken wanneer het windstil is;
  • Te kiezen voor een houtkachel en niet voor een open haard (een open haard stoot maar liefst 35 keer meer fijnstof uit dan een gesloten houtkachel!)

Stalen Houtkachel Z05

Meer weten over stoken met hout?

Zit u na het lezen van deze blog alsnog met vragen omtrent het verwarmen van uw huis door middel van een houtkachel? Kom dan eens langs in onze showroom in Nunspeet, onze experts vertellen u graag over de vele voordelen die houtkachels u bieden. Natuurlijk kunt u ook via email of telefonisch contact opnemen,  wij staan voor u klaar.

Heeft u nog vragen?

Elburgerweg 37 (knulst vloeren)
8071 TA Nunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Wij zijn maandag t/m. zaterdag op afspraak geopend.Bel 0341-700288 of mail naar info@lekkerstoken.nl om een afspraak te maken.
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
362