Terug naar overzicht

Het vermogen van een houtkachel

Het vermogen van een houtkachel

Wanneer u in de markt bent voor een houtkachel is het belangrijk om te weten hoeveel warmte de houtkachel moet geven om uw woning of het vertrek op te warmen. Hoeveel warmte een houtkachel geef wordt de warmteopbrengst of het vermogen genoemd. Het vermogen wordt uitgedrukt in de eenheid kilowatt (kW). In deze blog leest u alles wat u moet weten over het vermogen van een houtkachel.

Kilowatt en rendement

Kilowatt (kW) is dus de hoeveelheid warmte die een houtkachel levert. 1 kW staat gelijk aan 1000 watt. Hoe hoger het vermogen in kW, hoe meer warmte de houtkachel levert. Het rendement van een houtkachel is de hoeveel warmte die daadwerkelijk wordt afgegeven in de ruimte. Een gedeelte van de warmte verdwijnt namelijk via de schoorsteen. Een kachel met een te laag vermogen heeft moeite om een vertrek goed op te warmen. Hierdoor zal de kachel erg hard moeten werken, dit is niet effectief en kan de kachel op den duur beschadigen. Aan de andere kant is een kachel met een te hoog  vermogen ook niet optimaal. Een kachel met een veel te hoog vermogen wordt doorgaans niet heet genoeg waardoor er onvolledige verbranding plaatsvindt. Dit kan leiden tot overlast in uw buurt en vervuilt uw kachel en schoorsteen. 

Het vermogen van uw houtkachel bepalen

Om te bepalen welk vermogen uw houtkachel nodig heeft, moet u eerst een aantal dingen weten. Om te beginnen het volume van het vertrek waarin de kachel geplaatst wordt in kubieke meters, dit is vrij eenvoudig uit te rekenen met een simpele formule. Vervolgens moet u weten hoe goed uw woning geïsoleerd is, dit is iets lastiger te bepalen maar goed te doen. Vervolgens kunt u op basis van deze twee gegevens een inschatting maken van het vermogen waarover uw houdkachel dient te beschikken.

Stap 1: Bereken de inhoud van het vertrek waar de kachel geplaatst wordt

De inhoud van een kamer in kubieke meters berekenen we als volgt: Lengte x breedte x hoogte = inhoud. Bijvoorbeeld: Een kamer van 6 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog heeft een inhoud van 75 m3. 

Stap 2: Bepaal de mate van isolatie

Het bepalen van de mate van isolatie is helaas niet zo eenvoudig als het bepalen van de inhoud van een vertrek. Er komen veel verschillende factoren bij kijken, maar om een algemene indruk te krijgen van of een woning goed, redelijk of slecht geïsoleerd is helpen de volgende vragen:

  • Hoeveel ramen heeft het vertrek? Hoe groot zijn deze ramen en wat voor soort glas zit er in?
  • Heeft het huis muur- en/of vloerisolatie?
  • Is het huis vrijstaand of niet?
  • Wat voor soort dak heeft het huis?

Op basis van deze vragen kunt u bepalen of uw huis goed, redelijk of slecht geïsoleerd is.

Stap 3: Het bepalen van het vermogen

Aan de hand van de inhoud van het vertrek en de mate van isolatie kunt u aan de hand van onderstaande tabel het vermogen van uw houtkachel bepalen.

Inhoud vertrek

Goede isolatie

Redelijke isolatie

Slechte isolatie

60 m3

3.6 kW

4.8 kW

6.0 kW

80 m3

4.8 kW

6.4 kW

8.0 kW

100 m3

6.0 kW

8.0 kW

10.0 kW

120 m3

7.2 kW

9.6 kW

12.0 kW

140 m3

8.4 kW

11.2 kW

14.0 kW

160 m3

9.6 kW

12.8 kW

16.0 kW

 

Het gebruikte materiaal en rendement

Verschillende soorten kachels hebben verschillende rendementen. Een open haard heeft bijvoorbeeld een veel lager rendement dan een gesloten kachel.  Ter illustratie: Een open haard heeft doorgaans een rendement van 10 á 15 procent en een moderne houtkachel kan wel een rendement van 85 procent hebben. Ook het materiaalsoort speelt hierbij een rol. Gietijzer heeft bijvoorbeeld een wat lager rendement door de grote massa van het materiaal. Plaatstaal heeft op zijn beurt een hoger rendement doordat deze de lucht sneller opwarmt en zodoende de ruimte sneller verwarmt.

Gietijzeren houtkachel 10kw, Kratki Koza K9

Een externe luchttoevoer

Vuur heeft drie elementen nodig: Brandstof, hitte en zuurstof. Een houtkachel kan de zuurstof op twee plekken halen: Direct uit het vertrek waar de kachel staat of van een andere plek dan waar de kachel staat. De tweede optie wordt ook wel een externe luchttoevoer genoemd. Dan haalt de kachel zijn zuurstof direct van buiten of uit een ander vertrek, zoals een kelder of garage. Wanneer een houtkachel zijn zuurstof uit hetzelfde vertrek haalt als waar de kachel staat, dan is het van groot belang om het vertrek goed te ventileren. Door middel van een externe luchttoevoer voorzie je de houtkachel van de benodigde zuurstof om schoon en efficiënt te stoken, zonder dat je de ruimte waar de houtkachel staat hoeft te ventileren. Een houtkachel met externe lucht toevoer heeft een hoger rendement omdat de kachel niet alle zuurstof uit het vertrek zuigt maar de lucht ergens anders vandaan haalt.

Meer weten?

Ons advies luidt: Neem liever iets overcapaciteit om tijdens de koude winterdag ook voldoende warmte te krijgen en de kachel niet altijd op volle toeren hoeft te branden. Zit u na het lezen van deze blog alsnog met vragen omtrent het vermogen van een houtkachel? Of heeft u een hele andere vraag over het stoken van hout? Neem dan gewoon even contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al uw houtkachel-gerelateerde vragen!

Heeft u nog vragen?

Elburgerweg 37 (knulst vloeren)
8071 TA Nunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Wij zijn maandag t/m. zaterdag op afspraak geopend.Bel 0341-700288 of mail naar info@lekkerstoken.nl om een afspraak te maken.
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
362