Hoe installeer ik een kachelpijp in een buitenverblijf/veranda

Als er een gietijzeren houtkachel wordt geplaatst in een buitenverblijf zoals bijvoorbeeld een veranda, is de opbouw van het rookgaskanaal het beste te installeren door te beginnen met een enkelwandige (2 mm staal of enkelwandig RVS) kachelpijp.

De RVS kachelpijp kan zwart gespoten worden met hittebestendige verf.

 

Bij het gebruik van de achter aansluiting van de houtkachel wordt een T-Stuk of 90 graden bocht geplaatst. Bij het gebruik van de boven aansluiting van de houtkachel wordt de kachelpijp in de daarvoor bestemde opening geplaatst op de houtkachel.

 

Bij het gedeelte rookgasafvoer aan de buitenzijde van het verblijf kan het beste met dubbelwandig worden gewerkt.

 

Rekening houdend met de brandveiligheid is het verstandig om minimaal 10 cm voordat het kanaal door een brandbare wand of door een brandbaar dakbeschot gaat over te gaan op dubbelwandig.

 

Als het dubbelwandige rookgasafvoer door een bandbare wand of door brandbaar dakbeschot gaat is de minimale vrije ruimte om het rookgasafvoer 5-7 cm.

De minimale ruimte met enkelwandige kachelpijp is 14 cm, dit raden wij niet aan.

De doorvoer kan aan de binnenzijde worden afgedekt met een plafondplaat, wandrozet of centreerplaat.

 

Op het dakbeschot wordt een dakbevestigingsbeugel gemonteerd welke het rookgasafvoer vastklemt op de juiste gradenhoek.

Gaat het rookgasafvoer door platdak is deze beugel niet nodig dan kan er een dakdoorvoer worden gemonteerd op het platte dak.

 

Bij de montage door de wand wordt er gebruik gemaakt van de stoelconstructie. Op deze stoelconstructie komt vervolgens de dubbelwandige kachelpijp naar boven.

 

Afhankelijk van de hoogte van het rookgasafvoer  kan er halverwege nog een doorgaande tussenondersteuning worden gemonteerd. Verder dient er om de 150cm een muurbeugel te worden gemonteerd die het rookgasafvoer op zijn plaats en vast houdt.

 

Waarom dubbelwandig gebruiken?

Waarom aan de buitenzijde verder moet worden gegaan met dubbelwandig is omdat het rookgasafvoer in de buitenlucht snel afkoelt, Dit verminderd de trek. In het ergste geval slaat de rook terug de kachel in.

Daarnaast bied het veiligheid voor de gevel van het verblijf en de omgeving.

 

Elburgerweg 37
8071 TANunspeet
Route

0341-700288
info@lekkerstoken.nl

Openingstijden
Maandag13:30 - 17:30Dinsdag09:00 - 17:30Woensdag09:00 - 17:30Donderdag09:00 - 17:30Vrijdag09:00 - 17:30Zaterdag10:00 - 13:00
Wij adviseren om een afspraak te maken
info@lekkerstoken.nl
0341-700288
333